Dag 12 – søndag 2 augusti

Vaknar till fint väder som kommer att fortsätta under dagen. Det här blir den varmaste dagen hittills med 19 grader som mest, inte dåligt så här långt norr om polcirkeln. Efter frukost anländer vi till Havöysund och utanför samhället möter vi M/S Lofoten. Vid 12-tiden kommer vi till Hammerfest där vi ligger vid kaj en timma. Besöker kyrkan och tar några bilder, här finns bl.a. en mycket fin altartavla i glasmosaik.

Under dagen är jag mycket ute på däck och står vid relingen och njuter, hör alla ljud, känner vind och dofter för att inte tala om alla synintryck. Det är former och mönster i oändliga variationer. Havet ändrar färg i olika nyanser av blått och grönt. Jag ser små lunnefåglar som simmar undan när fartyget närmar sig. Det här är Hurtigruten när den är som bäst.

Under eftermiddagen angör vi Öksfjord, ett litet samhälle med 1400 invånare och den sista hamnen i Finnmark. Från Öksfjord färdas vi över Loppahavet till Skjervöy.

Skjervöy ser ut att vara ett välmående samhälle, andelen stora och relativt nybygga villor vittnat om det. Fisket har av tradition alltid varit det viktigaste näringen här. Samhället har fortfarande fiske och fiskeindustri som huvudnäring, här finns också ett skeppsvarv. Skjervöy har cirka 3000 invånare och har anslutningsväg till E6, den sista sträckan via en 2 kilometer lång tunnel.

På väg mot Tromsö passerar vi Lyngen som gett namn åt både fjäll och en fjord. Vi glider fram med höga fjäll på båda sidor. Vad passar bättre än att då ligga i en jacuzzi och tänka ”så här skulle livet vara när det är som sämst”. Vi anländer till Tromsö strax före midnatt.

Ett svar to “Dag 12 – søndag 2 augusti”

  1. Lars Davidsson Says:

    Tack för vykort från Vardö! Kollade just (16:45 den 3 aug) upp positionen för Trollfjord: Raftsundet! Hoppas allt är jättebra!

Lämna en kommentar